- Het leren: zoals bij lezen en spellen (dyslexie), rekenen (dyscalculie), begrijpend lezen en intelligentie
- Het welbevinden op school, motivatieproblemen
- De aandacht (concentratie, impulsiviteit, AD(H)D), werkhouding en motivatie
- Sociale contacten (problemen in de contacten en relaties met gezinsleden, leeftijdsgenoten en/of leerkrachten of docenten) en autisme-onderzoek
- Emotionele problemen, zoals somberheid, gebrek aan zelfvertrouwen, stress, (faal)angst, verdriet of boosheid
- Psychosomatische klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid
Dit doet de psycholoog
De psycholoog onderzoekt, brengt de oorzaak in kaart en behandelt het kind/de jongere (en ouders) op een doelgerichte, oplossingsgerichte manier. Verder wordt altijd afstemming gezocht met school of andere betrokkenen, als dat nodig is. Uniek heeft een contract met de gemeente voor een vergoede dyslexiebehandeling. De dyslexiebehandeling kan ook op school plaatsvinden.
Voorbeelden van individuele behandelvormen die gebruikt worden zijn cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, motiverende gespreksvoering en speltherapie. Verder kunnen ouderbegeleiding en pedagogische begeleiding onderdeel zijn van de behandeling.
Het onderzoek
Elk psychologisch onderzoek omvat een intakegesprek met ouders, cliënt, leerkracht en/of interne begeleider, een onderzoek, gebruik van onderzoeksmateriaal, tijd voor uitwerken, een adviesgesprek en een schriftelijk verslag van de bevindingen.
Daarnaast komt het voor dat een gedragswetenschapper benaderd wordt voor een consultatie, een second opinion of een multidisciplinair overleg.